[LinuxFocus-icon]
Home  |  Map  |  Index  |  Zoek

Nieuws | Archieven | Links | Over LF
Dit artikel is beschikbaar in: English  Castellano  ChineseGB  Deutsch  Francais  Italiano  Nederlands  Portugues  Russian  Turkce  

convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

[Lorne Bailey]
door Lorne Bailey
<lorne(at)linuxfocus.org>

Over de auteur:

Lorne woont in Chicago en werkt als computerdeskundige gespecialiseerd in het gegevenstransport van en naar Oracle databases. Sinds hij volledig is overgestapt om nog enkel te programmeren in een unix omgeving, heeft Lorne de 'DLL hel' volledig vermeden. Momenteel probeert hij zijn Masters degree in de computerwetenschappen te behalen.Vertaald naar het Nederlands door:
Samuel Derous <cyberprophet-(at)-linux-(dot)-be>

Inhoud:

 

KDE3 op de rooster

[kde]

Kort:

Onlangs heeft KDE zijn laatste code uitgebracht als versie 3. Dit artikel  zal je een idee geven hoe het zou zijn om het zelf uit te proberen. Terwijl dit artikel SuSE 7.3 gebruikt, zouden er binaries te vinden moeten zijn  voor alle grote distributies.

_________________ _________________ _________________

 

Wat is KDE3?

KDE is de standaarddesktop voor vele linuxdistributies zoals SuSE en Turbolinux.  Het is geschreven in een objectgeoriënteerde taal, C++ genaamd. Het is een geweldige keuze voor een grafische gebruiksinterface omdat het een programmeur toelaat om stukjes - waarvan hij weet dat ze uitvoerbaar zijn - te nemen en ze samen te zetten in een werkende toepassing. KDE gebruikt de bibliotheek QT, en de nieuwe KDE3  maakt dan ook gebruik van de laatste versie, QT3. Er is prachtig werk geleverd en op het ogenblik gebruik ik KDE3 als mijn alledaagse desktop.

[KDE3]
 

Hoe kan het uitgeprobeerd worden?

Het leuke aan KDE3 is dat je het kan testen terwijl je nog steeds KDE2 gebruikt, als je dat wenst. Als je nog steeds KDE1 gebruikt, zal je misschien  meteen je hele distro willen opwaarderen.

Het probleem voor de KDE1 adepten ligt erin dat de versie van KDE3 die  ik uit rpm's heb gehaald, de ~/.kde directory gebruikt, zodat het dus met KDE1 kan conflicteren. Als je eraan werkt, kan dat probleem ook omzeild  worden. KDE wordt gestart in de directory gedefinieerd in de omgevingvariable 'KDEHOME', dus als je dat instelt voordat je KDE start, zou het opgelost moeten zijn.

Je kan de files voor de distro downloaden via een mirror aangeraden door de KDE, het dichtst bij je in de buurt:

Ik gebruik SuSE 7.3, maar ook de meeste andere grote distro's hebben hier binaries beschikbaar.

Wat weerhoudt KDE3 ervan om met andere versies in conflict te komen? De programma's en bibliotheken gaan in hun eigen directory's, dus niets gaat verloren wanneer je het installeert. In tegenstelling tot sommige OSen die alles in een waanzinnig 'register' droppen, dat eigenlijk door niemand begrepen wordt, en dat je computer onbruikbaar maakt wanneer het gecorrumpeerd  geraakt door, bijvoorbeeld, je code te recompileren. Wanneer je de kost verdient met het ontwikkelen van software en voortdurend moet recompileren is dit werkelijk een probleem. SuSE plaatst de KDE3 bibliotheken in /opt/kde3 en qt3 gaat in /usr/lib/qt3. Je zou meerdere malen moeten controleren dat  er geen conflicten zullen ontstaan door het uitvoeren van de opdracht 'rpm -qpl <pacage-naam.rpm>'. En bekijk ook eens de lijst van bestanden die de package bevat. RPM zou je ook een waarschuwing moeten geven voordat je iets installeert.

Met RPM's kun je gemakkelijk installeren. Ik bracht alle rpm files die  ik wilde installeren in een afzonderlijke directory en typte 'rpm --install  *.rpm'. Als het over afhankelijkheden klaagt, installeer dan de nodige packages en probeer het opnieuw. Ik kreeg één foutmelding over een file die conflicten bezorgde tussen KDE2 en KDE3. Wanneer ik de verschillen bekeek, merkte ik dat het probleem bij twee karakters in een lijn van een script lag.  Ik dacht niet dat het een groot probleem zou opleveren, dus gebruikte ik 'rpm --install -force *.rpm' - en ik heb geen enkel probleem ondervonden.

Dan verander je één ding aan de kdm login manager. Je gaat naar KDE Control Center ->System->Login Manager en voegt een sessie toe genaamd kde3. Dat zal de /usr/x11R6/bin/kde3 aanroepen die een link  is naar een KDE script dat alles opzet zodat KDE3 correct gestart wordt.  KDE zal je vragen of je je instellingen van KDE2 wilt importeren. Ik deed  dit, en enkele malen werkte de invoer van het KMenu niet zoals het hoort.  Geen enorm punt, maar wel ongemakkelijk. Ik zou aanraden niet je oude instellingen,  maar de standaard setup te gebruiken. Als je dat wenst kun je het later alsnog veranderen in 'kmenuedit'.

Dat zou het moeten doen.

 

Zijn er risico's?

Ik denkt dat het altijd een goed idee is om een backup te plannen van al je belangrijke bestanden, wat er ook gebeurt. Hopelijk, indien mogelijk, één die de bestanden van je computer verplaatst- zoals op een CD die je brandt. Dat zou altijd één van je prioriteiten moeten zijn, of je nu KDE3 uitprobeert of niet.

De veiligste manier is om te wachten tot jouw distributie een geteste update op CD uitbrengt en hun instructies te volgen. Maar laten we het onder ogen zien, nieuwe dingen uitproberen is niet voor iedereen weggelegd, en het wil niet zeggen omdat ik geen problemen heb gehad, dat jij er geen zult hebben. Ik zie de  feitelijke risico's als heel klein. Tot nog toe heb ik 3 machines opgewaardeerd en ik zou de wraak van die personen niet willen ondervinden als ik dacht dat KDE3 hun computer zou vernielen. Dit gezegd zijnde zou je dus, zoals hierboven al vermeld, verplicht kunnen zijn een installatie te forceren wegens een conflicterend script. Als dit je bang maakt, kun je een backup van die files  maken, en later alsnog herstellen wanneer er zich problemen voordoen. Het vereist een basiskennis van het systeem om de opwaardering te proberen, dat kan intimiderend zijn. Niet iedereen houdt ervan om te rotzooien met nieuwe software, daar zij enkel hun computer gebruiken om werk gedaan te krijgen.
 

Wat is er goed aan?

 

Waar is nog werk aan?

Ik heb geen grote fouten opgemerkt of enige vorm van gegevensverlies geleden. Ik kan alleen enkele dingen opnoemen die ik kleine ongemakken vind, al ben ik er zeker van dat dit gedeeltelijk aan mijn eigen onwetendheid te wijten is.

 

Is het sneller?

Wanneer mensen zich vragen stellen omtrent de snelheid, bedoelen ze eigenlijk waarneming van de snelheid.  Iedereen heeft zo zijn eigen (soms krachtige) ideeën over de snelheid van een toepassing en over de beste windowmanager / tekstverwerker / accolade stijl.  Ik ben niet geïnteresseerd in zulke welles-nietes discussies. Dit zijn mijn beste benaderingen na verschillende proeven. Jouw snelheid kan variëren. Ik besef dat er een heleboel window managers bestaan, maar ik dacht dat deze proeven een algemeen beeld geven. Volgens mij is KDE snel genoeg,  maar ik ben mij er bewust van dat sommige windowmanagers toepassingen nog sneller opladen. Laten we beginnen met opstarttijden.

                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Opstartsnelheid
ToepassingEnlightenmentGnomeKDE2KDE3
Opstart van Konsole7121618
Opstart van kdm3101012
Browser*X2.52.5
Terminal<111.51.5
Mail Client*522.5
Media Player112.53
X -werkte voor mij niet - heb het naar de knoppen geholpen.         * - niet van toepassing.

Voor Gnome gebruikte ik Evolution als de Email client. Het heeft heel wat functies dus ik verwachtte dat het traag opstartte. Sinds ik mijn mozilla heb opgewaardeerd werkt Galleon ook niet meer voor me.

Ik ben bereid om die extra seconde te wachten die een toepassing nodig heeft om op te starten, omdat KDE gemakkelijk te gebruiken is voor de manier waarop ik het nodig heb. Hier komen je persoonlijke voorkeur en behoeften naar voren. Ik hou meer van Konsole dan van Eterm. Daar ik enkele toepassingen opstart om ze daarna uren te gebruiken, doet de opstarttijd er voor mij weinig toe.

 

Wat met het geheugengebruik?

Ik heb wat getest, gebruik makend van Ksysguard, en hier zijn mijn metingen:                                                                                                                                                                                                                            
Groote van het geheugen (MB)
Toepassing
     
KDE2KDE3
Konqueror29,35819,12835,96824,944
Kicker24,34013,82026,70815,644
KDesktop23,60813,15628,58017,972
Klipper22,84811,09624,67213,224
Kwin21,97611,20022,92011,064

Zoals je kunt zien gebruikt het ongeveer evenveel RAM geheugen als KDE2. Als je een tekort aan geheugen hebt, zal een opwaardering je dus niet vooruit helpen. Maar RAM geheugen is goedkoop, dus voor velen is het geen groot punt. Als je 128 MB hebt zou je volgens mij goed moeten zitten.

 

Is het het waard?

Ik heb geprobeerd om je zoveel mogelijk informatie te geven van hoe goed KDE3 aan je individuele behoeften voldoet. Ik heb het op drie verschillende machines geprobeerd en ben tot nog toe op geen enkel groot probleem gestuit.   Als je het soort van persoon bent dat niet vies is van wat Systeemadministratie, en als je houdt van experimenteren met zo goed als nieuwe software,  dan zal KDE3 je wel bevallen, vermoed ik. Als je enkel op zoek bent naar een ervaring die weinig moeite kost, met een instelling van "ik wil enkel mijn job doen" dan zou ik je aanraden enkel de beveiliging op te waarderen, en je van de rest niets aan te trekken. Persoonlijk gebruik ik KDE3 als mijn  alledaagse desktop omdat het mijn leven gemakkelijker maakt. En dat is wat  ik wil dat mijn desktop doet. Ik denk dat het de moeite waard is om het eens te proberen en te kijken of het dat is wat jij nodig hebt.

 

Links

 

Talkback voor dit artikel

Elk artikel heeft zijn eigen talkback pagina. Daar kan je commentaar geven of commentaar van anderen lezen:
 talkback pagina 

Site onderhouden door het LinuxFocus editors team
© Lorne Bailey, FDL
LinuxFocus.org

Klik hier om een fout te melden of commentaar te geven
Vertaling info:
en --> -- : Lorne Bailey <lorne(at)linuxfocus.org>
en --> nl: Samuel Derous <cyberprophet-(at)-linux-(dot)-be>

2002-09-04, generated by lfparser version 2.30