convert to palmConvert to GutenPalm
or to PalmDoc

LinuxFocus mei/juni 2002

[vraag van maart] [tux in de tuin] GNU, de Free Software Foundation, Redhat en sinds kort zelfs Linus Torvards, zijn allen gesitueerd in de USA. Je zou de indruk kunnen krijgen dat alle Open Source software "made in the USA" is. De vraag van vorige maand: Van welk werelddeel bent u?, liet in dat verband een interessant resultaat zien. Het bevestigde dat Linux en Open Source software echt internationaal zijn. Dat is leuk om te zien, want het toont aan dat het heel belangrijk is om internationale websites te hebben - degenen die me vertellen dat een LinuxFocus enkel in het Engels zou volstaan, zitten dus fout.

Deze keer is het alweer een dik nummer, ik kan enkel nog zeggen: geniet ervan :-)


Articles at Linux Gazette

De LinuxFocus Tip

Hoe raak je de caps-lock toets kwijt?
Vind je het vervelend wanneer je per ongeluk de caps-lock (of shift-lock) toets indrukt? In X11 kun je die toets gemakkelijk een andere functie geven. Je kunt er bijvoorbeeld een Escape-knop van maken. Hier zijn twee methoden om dit voor elkaar te krijgen:

 1. Maak een .Xmodmap bestand aan in je home directory met de volgende inhoud:
  !lf-tip: verander Caps_Lock in Escape
  clear lock
  keycode 66 = Escape

  Log uit en weer in.
 2. Een alternatieve oplossing is om de volgende twee commando's uit te voeren:
  xmodmap -e "clear lock"
  xmodmap -e "keycode 66 = Escape"
  Om beide commando's altijd uit te voeren tijdens het booten van X11, voeg je ze toe aan je .xinitrc of aan het /usr/X11R6/lib/X11/xinit/xinitrc bestand.
De huidige 'key modifiers' kan je nakijken met met de opdrachten:
xmodmap -pm
xmodmap -pke

Om te zien welke code geactiveerd wordt door welke toets kun je het programma xev draaien. Afhankelijk van het type toetsenbord kan jouw caps-lock een andere keycode hebben (dus niet 66). Dat nummer kan je dan opzoeken met xev.© 2002 LinuxFocus
Ga naar de LinuxFocus Contact Personen Pagina