Home Map Index Zoek Nieuws Archieven Links Over LinuxFocus
Topbalk
Bodembar

Januari 2000

cover illustratie
Welkom in het nieuwe millennnium. Terugblikkend op 1999 is het echt wel indrukwekkend wat er allemaal gebeurd is met en rond Linux. Linux Weekly News heeft een mooi overzicht in de vorm van een tijdslijn. 1999 was het jaar van de 2.2 Kernel, Gnome, een zeer stabiele KDE en natuurlijk de beursgang van RedHat, Cobalt Networks, VA Linux en nog wat andere Linux bedrijven.
Gnome en KDE hebben een einde gemaakt aan de reputatie van Linux als een enkel-voor-servers platform en ook de gebeurtenissen op de beurs brachten Linux in het neiuws. 2 jaar geleden moest je dikwijls nog uitleggen wat Linux is. En nu heeft plots iedereen er al van gehoord.
De Linux markt groeit exponentieel en ik ben er vrij zeker van dat dit jaar nog turbulenter zal worden dan de voorgaande.

Ondanks alle opwinding moeten we alert blijven. Patenten blijven 20 jaar geldig en dat is zeer lang in de software wereld. Vooral in de software-branche worden meer en meer patenten toegewezen voor simpele dingen. Patenten zijn er eigenlijk om investeringen in jarenlang onderzoek en ontwikkeling te beschermen. Vandaag worden software patenten echter toegekend aan voor de hand liggende ideeë,n en soms zelfs aan technieken die al in gebruik zijn. Deze patenten kunnen voor lange tijd nefast zijn voor innovatie en het algemeen gebruik van nuttige toepassingen. Ze zijn vooral een probleem voor ontwikkelaars van vrije software - een patent op een bepaald idee of concept maakt het bijna per definitie onmogelijk om dat idee te implementeren in vrije software. Richard Stallman roept op tot een boycot tegen Amazon.com. Amazon, zo blijkt, probeert zijn patent voor 'bestellen-met-1-klik' te gebruiken tegen concurrent Barnes & Noble. De grote 'innovatie' in Amazon's patent is om data te bewaren in een web-browser cookie. En daar zijn cookies nou net voor ontworpen.


(Volledig vertaald)

Applicaties

Systeembeheer

Software OntwikkelingDe kleine tip

Het Linux ETX2 bestandssysteem krijgt meestal een gedwongen controle nadat het 20 keer gemount is (mount count 20). Met de huidige schijfcapaciteiten kan zo'n check meerder minuten duren. Thuis-en bureaumachines worden meer af-en aangezet dan pure servers. Als regelmatig computergebruiker zie je het bericht ... has reached maximum mount count, check forced dan ook meer dan je lief is.

A file system check nu en dan is een goed idee, maar om de twee weken of zo is toch van het goede teveel. Lees hier hoe je de maximum mount count voor de partities op jouw systeen kan wijzigen.

 1. Regel 1: Gebruik tune2fs nooit op een gemount file system. Zorg dat je rescue software voor Linux hebt (bv. tomsrtbt van www.toms.net/rb/). Tomsrtbt is een Linux systeem op een enkele floppy. Je kan ervan booten en vervolgens tune2fs gebruiken zoals hieronder beschreven.
  Je kan ook tomsrtbt-1.6.362.tar.gz o f tomsrtbt-1.7.185.tar.gz direct van hier downloaden. Pak het bestand uit. Installatie-instructies zitten erbij.
 2. Eenmaal geboot van de floppy, typ je
  fdisk -l
  om a l je partities te zien.
 3. Typ
  dumpe2fs /dev/UwSchijf | grep Max
  om te zien wat de huidige maximum mount count van de gegeven partitie is. Vervang 'UwSchijf' door het bedoelde device (bv. hda5).
 4. Om de maximum mount count op een hogere waarde te zetten (bv. 50) gebruik je
  tune2fs -c 50 /dev/UwSchijf
 5. Doe een tune2fs op alle partities die aangegeven zijn als "Linux native". Je kan ook alle patities een iets verschillende mount count geven zodat ze niet altijd allemaal tegelijk gecontroleerd worden.© 2000 LinuxFocus
Ga naar de LinuxFocus Contact Person en Pagina